ÄLDRE TING

Sotenäsgillet


Hembygdsföreningen

Har du något äldre föremål ?


Ävenom du inte kan skänka det museet så kommer vi gärna och dokumenterar. Gärna med föremålets historia.


Telefon 0523 55 380

e-post kontakt@sotenasgillet.seHär kommer vi presentera äldre ting som varit i bruk i vår bygd

Gåva av Barbro Andersson, Ulebergshamn

Piller ask 5 cm x 2,5 cm

Pillren var en form av laxeringsmedel.

Benjamin Brandreth

Brandreth föddes i Newtown, Derbyshire , England, den 23 juni 1809.

Hans far övergav familjen medan Benjamin var ung och han uppfostrades av sin mor och morfar, morfar William Brandreth, vars efternamn han antog. Han emigrerade till Förenta staterna 1835 med sina tre barn strax efter hans andra fru Harriet Smallpage, som hoppades på att hitta en större marknad än han hade i England för sin "Vegetabiliska Universal Pill", uppfunnad av sin farfar, William Brandreth.

Känd för banbrytande modern massmarknadsföring och reklam vid försäljning av patentmedicin

Död: 18 februari 1880, Ossining, New York


Tranlampan


Tranlampan bestod av en låg skål fylld med tran med en kort pip pä ena sidan för en veke. Skålen kunde vara av bränd lera eller av järn. Järnlampan kunde hänga i taket eller stå på bordet.

Ett besman eller betsman är en handhållen hävstångsvåg. Den har en motvikt och en rörlig upphängningspunkt.


Principen är en tvåarmad hävstång med ett handtag fäst vid en pivotpunkt i mitten. Det som ska vägas hängs till exempel i en krok i ena änden av stången. I andra änden finns en vikt. Handtaget med pivotpunkten flyttas längs stången tills jämvikt uppnåtts. Stången är graderad så att vikten då kan avläsas från pivotpunktens läge.


En snarlik våg är pyndaren. Den skiljer sig från ett besman genom att handtaget är fast vid stången och vikten rörlig.


Sedan medeltiden gällde för städerna att besman skulle vara försedda med stadens och justerarens märke för att vara giltiga. Från 1500-talet blev en kronstämpling "kröning" av kontrollerade besman vanligare. 1638 gjordes ett försök att avskaffa pyndare och besman hos Kronans uppbördsmän, i städer och på marknadsplatser. Förbudet fick liten effekt, trots att det upprepades 1665, där man dock förtydligade att besman ännu var tillåtna till husbehov. 1739 kom en förordning, där besman förbjöds vid allmän handel, med undantag av fiskhandel. Denna förordning gällde fram till 1855, då träbesman förbjöds. Vid ungefär den tiden börjar järnbesman, som mera sällsynt förekommit redan på 1500-talet ersätta träbesmanen


Äggostform i trä


Äggost är en Bohuslänsk specialitet.

Äggost tillagas av mjölk och ägg, samt ättika, filmjölk eller gräddfil, som får sjuda sakta tills det skär sig.


Låt blandningen stå med lock på 8-10 minuter, tills ostmassan helt skilt sig från vasslan. Ostmassan öses upp i i en riktig äggostform av trä med hål i botten, varvad med strösocker. Låt äggosten få stelna på kallt ställe och all vassla skall rinna ur.